Trądzik różowaty i jego przyczyny

Trądzik kojarzony jest przede wszystkim z okresem dojrzewania, ale występuje wiele jego odmian, które mogą być poważnym kłopotem także dla osób dorosłych. Jedną z najbardziej uciążliwych odmian trądziku jest trądzik różowaty. Jest to choroba skóry twarzy o charakterze przewlekłym. Szacuje się, że występuje u około 10% populacji, najczęściej u osób dorosłych w wieku powyżej 25 lat. Częściej pojawia się u kobiet niż u mężczyzn oraz u osób o jasnej karnacji. Na twarzy pojawiają się rozszerzone naczynka i tzw. pajączki. Towarzyszą im krostki i grudki, które uporczywie swędzą i pieką. Zaczerwienienia występują w okolicach nosa, brody, czoła i policzków. Nasilają się pod wpływem takich czynników jak alkohol, ostre jedzenie, zmiana temperatury. W zaawansowanym stadium choroby zaczerwienienie utrzymuje się stale.

Przyczyny trądziku różowatego nie są w pełni wyjaśnione, wiadomo jednak, że etiologia jej jest wieloczynnikowa. Niewątpliwie ma ona podłoże genetyczne, a jej przebieg kształtują uwarunkowania odpornościowe oraz hormonalne. Duże znaczenie ma tryb życia chorego, jego dieta i codzienne nawyki. Wyniki badań wskazują, że do rozwoju choroby przyczynia się spożywanie alkoholu i ciężkostrawnych posiłków, a co za tym idzie, choroby i zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, takie jak niedokwasota, czy nieżyt żołądka. Wśród innych przyczyn wymienia się: zażywanie leków, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, stres, wady w budowie naczyń krwionośnych oraz naczyń włosowatych, szkodliwe działanie wolnych rodników, pływanie w chlorowanej wodzie, przebywanie w saunie, choroby tarczycy, zaburzenia endokrynologiczne, zaburzenia miesiączkowania, opryszczka wargowa i przyjmowanie dużych ilości witamin B6 i B12. Do rozwoju choroby przyczyniają się też ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe, promieniowanie monitorów, wysoka temperatura, niewłaściwa pielęgnacja skóry oraz intensywny wysiłek fizyczny.

Nie bez wpływu na trądzik różowaty pozostają czynniki infekcyjne i bakteryjne. Jedną z przyczyn występowania tej choroby jest obecność w organizmie drobnoustrojów należących m.in. do gatunków Demodex folicilorum oraz Helicobacter pylori. Demodex jest pasożytem  żyjącym wewnątrz gruczołów łojowych, powodującym stany zapalne mieszków włosowych. Helicobacter to bakteria powodująca nieprawidłowości w pracy układu pokarmowego.

Trądzik różowaty to uciążliwa choroba, której całkowite wyleczenie jest zadaniem niezwykle trudnym, co szerzej opisano w artykule – http://chlamydia.org.pl/inne/tradzik-rozowaty-leczyc-lagodzic-bolesne-obawy/. Nie jesteśmy na szczęście skazani na niego do końca życia. Po konsultacji z dermatologiem należy zastosować odpowiednie leczenie i suplementację kwasami omega-3, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, hamują działanie leukotrienów (głównych czynników prozapalnych w tej odmianie trądziku) i usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego. Koniecznie trzeba także dbać o prawidłowe odżywianie, eliminując z diety alkohol, ostre przyprawy oraz naturalne wyzwalacze histaminy, takie jak ryby. Należy unikać spożywania owoców cytrusowych, ananasów, kiwi, truskawek, pomidorów, skorupiaków, czekolady, orzechów, kawy i mocnej herbaty. Warto dopilnować, aby dieta bogata była w mikro- i makroelementy o właściwościach antyoksydacyjnych, do których należą głównie cynk, miedź, selen, mangan i żelazo. Pomagają się one pozbyć z organizmu wolnych rodników, poprawiając jednocześnie znacząco kondycję i stan skóry. Należy oczywiście pamiętać także o zabiegach pielęgnacyjnych i higienicznych, a zwłaszcza o dokładnym, ale delikatnym oczyszczaniu twarzy. W ten sposób możemy pozbyć się, lub w znacznym stopniu załagodzić objawy tej uciążliwej choroby.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Trądzik różowaty i jego przyczyny, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 + 4 =